O nama

O nama:

Glazbena škola Josipa Runjanina umjetnička je škola u kojoj je organizirana nastava predškolskog i osnovnog plesnog obrazovanja i predškolskog, osnovnog i srednjeg glazbenog i općeobrazovnog obrazovanja.

Povijest škole:

Organizirani oblici glazbenog djelovanja brojni su i raznoliki, a njihovi počeci sežu do druge polovine 18. st. kada je u Vinkovcima počela djelovati pukovnijska glazba VII. brodske pukovnije. Od tada pratimo njihov razvoj u glazbenoj i pjevačkoj školi pri vinkovačkoj Gimnaziji, pjevačkom društvu “Sloga”, HPTD-u “Relković”, Društvu “Obrtna omladina”, “Cecilijinu zboru”.

Na takvim bogatim korijenima stasala je 1948. godine, naposljetku, i prva samostalna glazbeno-pedagoška institucija, prva vinkovačka samostalna glazbena škola.

Od 06. rujna 2011. god. Osnovna glazbena škola ima 5 učionica za individualnu nastavu i 1 učionicu za grupnu nastavu, što se nije mijenjalo od travnja 1953 god. Od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća Osnovna glazbena škola ima godišnje od 120 do 200 učenika. Danas broji 380 učenika.

Srednja glazbena škola osnovana je 08.11.2004 godine; Od 01.rujna 2010. god. Osnovna glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci pripojena je Srednjoj glazbenoj školi Vinkovci. Od tada nova ustanova djeluje pod nazivom Glazbena škola Josipa Runjanina.

Posebnosti škole:

U školskoj 2020./21. godini, u Glazbenoj školi Josipa Runjanina, započelo se s cjelovitim srednjoškolskim obrazovanjem uvođenjem općeobrazovnih predmeta. Trenutno, u školskoj 2021./22. godini, Glazbena škola Josipa Runjanina ima dva razreda s cjelovitim srednjoškolskim obrazovanjem. U školskoj godini 2021./2022. upisano je 382 učenika, škola broji 36 razrednih odjeljenja.

Od svog osnivanja pa do danas, škola je nekoliko puta mijenjala adresu. Štoviše, do prije dvije godine djelovala je na više lokacija da bi od 2018. godine bila sjedinjena na jednom mjestu, gdje se i danas nalazi. Time su konačno stvoreni uvjeti da škola djeluje kao skladna cjelina koja se prostire na 4251 m² zatvorenog prostora i 9250 m² otvorenog, vanjskog prostora. Svi učenici tijekom školske godine imaju javne solističke i skupne nastupe uz korepeticiju.

– Vinkovačke jeseni

– Dvorište ideja

– Božićni koncert na prozorima Gimnazije Matije Antuna Reljkovića

– Cvjetni korzo

– Vi – Vu

– Dan Grada Vinkovaca

– Koncert pod zvijezdama

– Inkubator, Gradska Knjižnica, Kazalište

Nastava u Glazbenoj školi Josipa Runjanina obuhvaća šest odjela sa pročelnicima:

· Odjel za klavir / pročelnica Željka Berić

· Odjel za gitaru, violinu i violončelo / pročelnik Igor Blažević

· Odjel za tambure, klarinet, flautu i solo pjevanje / pročelnik Matko Bačić

· Odjel za harmoniku, suvremeni ples i talijanski jezik / pročelnica Blanka brlić

· Teorijski odjel / pročelnica Zdenka Ivanković

· Odjel općeobrazovnih predmeta / pročelnik Marko Vujeva

Na odgojno-obrazovni proces utječu mnogobrojni čimbenici proizašli iz specifičnosti lokalne sredine i same škole.

Škola je osnovana davne 1948. godine i od tada je važan čimbenik kulturne aktivnosti grada Vinkovaca i šire okoline. Vrijednost glazbenog obrazovanja je neizmjerna, a ljubav prema glazbi koju njegujemo i prenosimo s generacije na generaciju je konstantna