NovostiEuropski dan jezika 26.09.

https://runjanina.hr/proba/wp-content/uploads/2022/09/ed10.jpg

Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci danas je prvi put sudjelovala u obilježavanju Europskog dana jezika na pješačkoj zoni u Vinkovcima. Europski dan jezika obilježava se svake godine 26.rujna, a na taj dan slavi se jezična raznolikost Europe. Sudjelovalo je ukupno 13 srednjih škola iz Vukovarsko-srijemske županije, a svaka škola je na svom štandu predstavljala drugu...

Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci danas je prvi put sudjelovala u obilježavanju Europskog dana jezika na pješačkoj zoni u Vinkovcima. Europski dan jezika obilježava se svake godine 26.rujna, a na taj dan slavi se jezična raznolikost Europe. Sudjelovalo je ukupno 13 srednjih škola iz Vukovarsko-srijemske županije, a svaka škola je na svom štandu predstavljala drugu europsku državu, s brojnim zanimljivim aktivnostima, kulinarskim specijalitetima i s različitim edukativnim igrama. Učenici su kroz druženje i razmjenu iskustava mogli obogatiti svoje znanje o drugim europskim državama i kulturama tih zemalja, ali i pokazati svoju kreativnost.

Glazbenu školu Josipa Runjanina Vinkovci predstavljali su učenici 1., 2. i 3. općeobrazovnog razreda  (”glazbena gimnazija”). Iako su svi učenici iz tih razreda sudjelovali u pripremi materijala za ovaj događaj, zbog ograničenog broja mjesta ove godine su na samom štandu bili sljedeći učenici i učenice naše škole: Vlatka Perić i Iva Šustić, Tamara Bičanić i Hana Šokčević, te Petra Jozinović i Kristijan Granić.

Tema našeg štanda bila je Švicarska. Ove godine slogan Europskog dana jezika  glasi ”Where words end, art begins.” – ” Gdje prestaju riječi, počinje umjetnost.”, pa su naši učenici izradili plakate na kojima su predstavili neke od najznačajnijih švicarskih umjetnika kroz sedam umjetnosti. Od četiri službena jezika Švicarske, predstavljali smo talijanski, koji učenici općeobrazovnih razreda uče kao jedan od redovnih stranih jezika. Učenike je za sudjelovanje na ovom događaju pripremala njihova profesorica engleskog i talijanskog jezika, Natalija Bošnjak.  Učenici su uz plakate izradili i zastavice, te interaktivnu igru i kviz koje možete i sami isprobati na sljedećim poveznicama:

Igra pamćenja (memory) s nazivima glazbenih instrumenata na 3 jezika: https://matchthememory.com/glazbeni_instrumenti

Kviz opće kulture o Švicarskoj: https://wordwall.net/resource/36086188/%c5%a1vicarska-kviz-op%c4%87e-kulture

Učenica Petra Jozinović obogatila je predstavljanje naše škole izvođenjem ”Ode radosti”, europske himne, na violini. Mentorica učenice je Ivana Huk, prof. violine, kojoj se ovim putem zahvaljujemo.

Zahvaljujemo se i ovogodišnjim organizatorima događanja Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Dr. Andrije Štampara Vinkovci i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca Vinkovci.

I za kraj ćemo malo izmijeniti slogan ovogodišnjeg Dana europskih jezika samo za našu školu: ”Dove le parole finiscono, inizia la musica.” – ”Gdje riječi prestaju, počinje glazba.”